Bolt

Igår vann Usain Bolt ennu en olympisk guldmedalj, hur kan man vara så snabb! Han joggar ju nästan till sig vinsterna dessutom, helt otroligt!

Här är lite fakta om Usains uppväxt:

 

Usain Bolt föddes den 21 augusti 1986 i Sherwood Content, en liten stad i Trelawny, Jamaica, där han växte upp med sina föräldrar Wellesley och Jennifer Bolt, hans bror Sadeeki, och hans syster Sherine. Hans föräldrar ägde en lokal mataffär på landsbygden och Bolt lade ner mycket tid tillsammans med sin bror på gatorna, där han utövade sporterna cricket och fotboll. Som barn gick han i Waldensia Primary, en skola för alla åldrar. Vid 12 års ålder hade han blivit skolans snabbaste löpare på distansen 100 meter.

När han inledde sina studier på William Knibb Memorial High School spelade han mestadels cricket, men hans tränare såg en stor talang i hans snabbhet och tipsade honom att börja i friidrott. Bolt följde dennes råd och han började snart tränas av Pablo McNeil och Dwayne Barrett. 2001 vann Bolt sin första medalj vid det årliga mästerskapet för jamaicanska high school ungdomar, då han tog silver på 200 meter med tiden 22.04 sekunder. 2002 blev Bolt, som 15-åring, juniorvärldsmästare på 200 meter hemma i Kingston, Jamaica då han vann finalen på 20,61.

 

De som undrar över förnamnet, så förekommer det inte ens på Jamaica. Bolts mamma Jennifer har berättat att en liten pojke kom fram till henne när hon var havande och besökte Kingston, klappade henne på magen och sa:– Om det blir en pojke, kalla honom Usain. Det bet sig fast och hon gillade namnet mer och mer. Så när det var dags blev det Usain. Ett namn han är ensam om även på Jamaica.

 

Källor: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2008/article11488385.ab & http://sv.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt

Puss♥/M


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0